Natuur inspireert 

en geeft nieuwe levenskracht

natuur opsnuiven, laten rennen, bezinnen, genieten, door het dolle heen, tot jezelf komen. Honden weten er alles van. Liefste even geen mensen. Een zijn met de natuur. Modder voelen onder de voetjes, zand onder de voetjes, water ruiken, aarde ruiken (geen hondenpoep of mensenstappen ruiken), hoe ruikt de zee? hoe voelt het? De wind... het ruikt, zilt en fris.  Heerlijk. Daarna kan ik, de hond, weer naar de bebouwde kom. Want in de natuur ben ik thuis. 


Aan zee. Een hond  zo superblij. Lange riem is te kort. Voor het eerst vrijheid. Voor het eerst zeelucht, voor het eerst blauwe lucht.  Hond stroomt over van blijdschap en vreugde. Uitzinnig van vreugde. Het straalt van hem af.  Het ontroerd. 

Gered uit dodenstation Roemenie. Voor het eerst aan zee. 

Hij  kan zijn energie en vreugde niet kwijt. De rem doet het niet meer. 

Mensen ten einde raad. Is hij dominant? Moeten we op cursus? Hij bijt in de riem en laat niet meer los. Hij gromt en luistert niet. 

Ik kan de mensen gerust stellen. 

Er is niets aan de hand. Geniet van zijn overweldigend gevoel van vreugde. En alles wat hij voor het eerst ervaart. Verplaats je in hem. Het is als een kind wat schreeuwt van uitbundige vreugde en wil rennen rennen en rennen en dansen!

Geef hem rust en niet teveel prikkels in 1 x. Beter is nog een langere lijn. 15 meter... Hij heeft nooit die vrijheid gekend. Vraag niets van hem.  Ga met hem mee. En op tijd rust.  

Gaat hij in de riem bijten? Hij is moe, overprikkeld, heeft dorst, heeft het warm en.of heeft honger!!! Dat is hondencommunicatie.

Ook een tijger die altijd opgesloten heeft gezeten of in doodsangst geleefd heeft moet wennen aan zijn vrijheid. Sommigen willen de kooi niet uit. Dat is veiliger. 

Geef hem de rust en ruimte om in veilige armen vrijheid te ervaren en weer uit te rusten op zijn veilige plek. 

Ook de hersenen en het zenuwstelsel moet groeien. Heeft stilgestaan in het donker. 

Geef het tijd en veel liefde. 

NU. stilstaan, ademen, klein maken, niet terugtrekken, geen strijd, geen dominantie. De riem de op grond leggen, voeten erop. Snoepjes op de grond in het zand strooien. en geven. Zelf rust uitstralen.  De hond zelf zijn eigen rust laten vinden. 

Het is warm. Hond laten afkoelen in de schaduw. gaan zitten. Hij heeft dorst. Van alle opwinding. Geen hem drinken. 

Even rust en weg van alle prikkels. Dan wordt hij weer rustig. 

Kijk wat hij aan kan. En bouw op. met rust voor zijn hersenen. 

Veel geluk gewenst!